De kostbare gevolgen van kalkaanslag

Leidingwater in Spanje

In veel gebieden in Spanje is het leidingwater hard en bevat het veel mineralen. Niet alleen merk je dat aan de smaak van het water, maar je kunt het ook zien aan je douchewand, je kranen, je schone vaat en je kunt het merken als je last hebt van een gevoelige huid. Alles wat ermee in aanraking komt, kan erdoor worden aangetast. Dit leidt tot uiteenlopende problemen.

Kortere levensduur van huishoudelijk apparatuur

Vaak is kalkaanslag niet direct zichtbaar, maar is het er wel degelijk. Denk maar eens aan de binnenkant van je leidingen, de binnenkant van je wasmachine, koffiemachine, vaatwasser en alle andere huishoudelijke apparaten waar warm water doorheen stroomt. Vaak als de doorstroomsnelheden ineens terugvallen of wanneer de apparatuur kapot gaat, ben je je er pas van bewust. Maar dan is het al te laat.

15% tot 70% meer stroomverbruik

Niet alleen leidt kalkaanslag tot een kortere levensduur van je apparaten, maar ook gaat het energieverbruik duidelijk omhoog. Wanneer verwarmingselementen in je apparaten verkalken, zullen ze een stuk meer moeite moeten doen om het water naar de benodige temperatuur te brengen. Het resultaat: een aanzienlijk hogere stroomrekening.

Kalkaanslag aan de verwarmingselementen in de huishoudelijke apparaten zorgt voor een aanzienlijk hoger energieverbruik en een kortere levensduur van het materiaal.

Niet alleen is kalkaanslag hardnekkig en moeilijk te verwijderen, ook kan het je sanitair permanent beschadigen en is het een onhygiënisch aanzicht.